top of page

Ca 19-9 Kan Testi Nedir? Kanser ile Bağlantısı

Güncelleme tarihi: 1 gün önce

CA 19-9 kan testi, kan örneğinizde bulunan CA 19-9 adlı bir proteini ölçer. CA 19-9, bir tür tümör belirtecidir. Tümör belirteçleri, vücudunuzdaki kanser hücreleri veya kansere tepki olarak normal hücreler tarafından üretilen maddelerdir.


CA 19-9 Kan Testi

Sağlıklı insanların kanlarında az miktarda CA 19-9 bulunabilir. Yüksek CA 19-9 seviyeleri genellikle pankreas kanserinin bir işareti olabilir. Ancak yüksek seviyeler aynı zamanda diğer kanser türlerinin veya kanser olmayan bazı durumların da bir işareti olabilir.

Örneğin, safra taşları ve karaciğer sirozu yüksek CA 19-9 seviyelerine neden olabilir.


Yüksek CA 19-9 seviyeleri farklı anlamlara gelebileceğinden, bu test kanseri veya diğer hastalıkları taramak veya teşhis etmek için tek başına kullanılmaz. Ancak kanserinizi izlemenize ve tedavinizin etkinliğini kontrol etmenize yardımcı olabilir.


Diğer adları: kanser antijeni 19-9, karbonhidrat antijeni 19-9, CA 199 ölçümü, CA 19-9 radyoimmunoassay (RIA)


CA 19-9 Kan Testi Ne İçin Kullanılır?


CA 19-9 kan testleri şunlar için kullanılabilir:

  1. Belirli kanser türlerini ve kanser tedavisini izlemek: CA 19-9 seviyeleri, kanser büyüdükçe genellikle yükselir ve tümörler küçüldükçe azalır. Bu nedenle, tedavi sürecinin etkinliğini değerlendirmek için kullanılabilir.

  2. Kanserin zaman içinde nasıl davranabileceğini tahmin etmek: CA 19-9 seviyeleri, kanserin ilerleyişi hakkında ipuçları verebilir ve hastalığın gelecekteki seyrini tahmin etmede yardımcı olabilir.

  3. Tedavi sonrası kanserin geri dönüp dönmediğini kontrol etmek: Tedavi sonrası kanserin tekrarlamış olup olmadığını belirlemek için CA 19-9 seviyeleri izlenebilir.

  4. Diğer testlerle birlikte kullanıldığında belirli kanser türlerini ve diğer hastalıkları teşhis etmek: CA 19-9 testi, diğer klinik bulgular ve görüntüleme yöntemleri ile birlikte kullanılarak belirli kanser türlerinin ve diğer hastalıkların teşhisinde yardımcı olabilir.

  5. Bazı insanlarda CA 19-9 seviyeleri yüksek olmasına rağmen, bu belirteç üretilmeyebilir: Bu durumda, CA 19-9 testi kanser teşhisinde yararlı olmayabilir.



CA 19-9 Testine Neden İhtiyaç Duyulur?


  1. Pankreas kanseri veya yüksek CA 19-9 seviyelerine neden olan başka bir kanser teşhisi: Eğer pankreas kanseri veya CA 19-9 seviyelerini yükselten başka bir kanser teşhisi almışsanız, sağlık uzmanınız CA 19-9 kan testini isteyebilir.

  2. İlgili kanser türleri: Safra kanalı, kolon ve rektum, mide, overler veya mesane gibi belirli kanser türleri CA 19-9 seviyelerini etkileyebilir.

  3. Tedavi sürecinin izlenmesi: Kanser tedavisi sırasında, sağlık uzmanınız tedavinin etkili olup olmadığını kontrol etmek için düzenli olarak CA 19-9 testi isteyebilir.

  4. Tedavi sonrası kontrol: Tedavi tamamlandıktan sonra, kanserin geri dönüp dönmediğini görmek için CA 19-9 testleri yapılabilir. Yüksek CA 19-9 seviyeleri, kanserin tekrar büyümeye başladığının bir işareti olabilir.


CA 19 9 Kan Değeri Ne Zaman Tehlikelidir?

Serum CA 19-9 seviyesi, safra kesesi, pankreas, karaciğer hücreleri ve gastrointestinal sistemde kanser şüphesi durumlarında incelenen bir tümör belirtecidir.


Orta derecede yüksek (1000'in üzerinde) değerler genellikle kanseri düşündürebilir. Pankreatit ve iyi huylu safra kanalı hastalıklarında CA 19-9 seviyelerinde artış gözlemlenebilir.


CA 19-9 Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor?


CA 19-9 seviyeleriniz yükseliyorsa:

  • Tümör büyüyor olabilir.

  • Tedaviniz etkisiz olabilir.

  • Kesin bir sonuca varmak için ek testler gerekebilir.


CA 19-9 seviyeleriniz azalıyorsa:

  • Tümör küçülüyor olabilir.

  • Tedaviniz etkili olabilir.


CA 19-9 seviyeleriniz aynı kalmışsa:

  • Hastalığınız stabil olabilir.

  • Durumunuz ne daha iyi ne de daha kötüleşmiş olabilir.


Tedaviden sonra CA 19-9 seviyeleriniz düştü, ancak sonra arttı:

  • Kanser geri dönmüş olabilir veya büyümüş olabilir.

  • Gerçek nedeni belirlemek için daha fazla test yapılması gerekebilir.


Eğer kanseriniz yoksa ancak CA 19-9 test sonuçlarınız yüksek çıkarsa, tedavi gerektiren bir sağlık sorununuz olmayabilir. Sağlıklı insanların CA 19-9 seviyeleri yüksek olabilir.


Ancak yüksek seviyeler, şu gibi durumların bir işareti olabilir:

  1. Pankreatit: Pankreasın iltihabı.

  2. Safra taşları: Safra kesesi veya safra kanallarında oluşan taşlar.

  3. Safra kanalı hastalığı: Tıkanıklık veya enfeksiyon gibi durumlar da dahil olmak üzere safra kanallarını etkileyen hastalıklar.

  4. Karaciğer hastalığı: Karaciğerde meydana gelen çeşitli hastalıklar.

  5. Kistik fibrozis: Kalıtsal bir hastalık olan kistik fibrozis.


Sonuçlarınızın ne anlama geldiği konusunda sağlık uzmanınızla konuşun. Eğer sağlık uzmanınız bu durumların birine sahip olabileceğinizi düşünüyorsa, kesin bir teşhis için muhtemelen başka testlere ihtiyacınız olacaktır.


CA 19-9 testi ile ilgili başka bilinmesi gereken bir şey var mı?

Laboratuvarlar, kan örneğinizdeki CA 19-9 miktarını ölçmek için farklı yöntemler kullanır. Test yöntemi sonuçlarınızı etkileyebilir. Eğer kanseri izlemek için düzenli testler yaptırıyorsanız, testlerinizin aynı şekilde ve genellikle aynı laboratuvarda yapılması önemlidir.


Bu, sağlayıcınızın sonuçlarınızı zaman içinde karşılaştırmasına olanak tanır. Test raporunuz genellikle CA 19-9 seviyelerinizi ölçmek için hangi yöntemin kullanıldığını belirtir. Testlerinizin nasıl yapıldığıyla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, sağlayıcınızla konuşun.



İzmir Pankeras Kanseri Cerrahı

105 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page