top of page

Meme Tümör ve Kanser Cerrahisi

izmir meme kanseri

Meme kanseri, bir mutasyon meme hücrelerinin düzen veya kontrol olmadan büyümesine ve bir tümör oluşturmasına izin verdiğinde ortaya çıkar.

Meme Kanseri Hakkında

Meme kanseri, mutasyona uğramış hücreler kontrolden çıktığında meme dokusunda başlar ve sonunda bir kitle veya tümör oluşturur.  Vücudumuzdaki hücreler normal bir hücre döngüsüne sahiptir: Büyür ve bölünürler, eski veya anormal hücrelerin yerini almak için gerektiğinde kendilerinin kopyalarını çıkarırlar. Ve büyümek için sinyaller aldıkları gibi, hasar gördüklerinde ölmeleri için sinyaller alırlar.

Ancak kanser hücreleri sağlıklı hücreler gibi davranmazlar. Bu anormal hücreler sadece hayatta kalmaz, aynı zamanda vücudun onlara ihtiyacı olmamasına rağmen bölünür ve çoğalır. Bu, bunun gibi giderek daha fazla anormal hücre oluşturur ve daha sonra bir tümör oluşturur. Bir tümör kanserli olmayan (iyi huylu) veya kanserli (kötü huylu) olabilir. Kanserli olmayan tümörler, normal hücrelere çok benzeyen, yavaş büyüyen ve yakındaki dokuları istila etmeyen veya vücudun diğer bölgelerine yayılmayan hücrelerden oluşur.

Kanserli tümörler, kontrol edilmezse, sonunda orijinal tümörün ötesine vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Meme kanseri ya süt üreten bezlerin hücrelerinde (lobüller olarak adlandırılır) ya da sütü lobüllerden meme ucuna (kanallar olarak adlandırılır) boşaltan geçitlerde başlar. Daha az yaygın olarak, meme kanseri memenin yağlı ve lifli bağ dokularında (stromal dokular olarak adlandırılır) başlayabilir.

Meme kanseri evresine bağlı olarak, kanser hücreleri yakındaki sağlıklı meme dokusunu istila edebilir ve koltuk altı lenf düğümlerine girebilir. Lenf düğümleri vücuttaki yabancı maddeleri filtreleyen küçük organlardır. Kanser hücreleri lenf düğümlerine girerse, lenf sıvısında vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Meme kanseri her zaman genetik materyaldeki bir hatadan kaynaklanır (genetik anormallik olarak adlandırılır). Yine de, kanserlerin yalnızca% 5 ila% 10'u bir ebeveynden miras kalan genetik anormalliklerle bağlantılıdır. Meme kanserlerinin yaklaşık% 85'ine yaşlanmanın ve genel olarak yaşamın yıpranmasının bir sonucu olan genetik anormallikler neden olur.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri semptomları, topaklardan şişmeye ve cilt değişikliklerine kadar geniş ölçüde değişir ve birçok meme kanserinin belirgin semptomları yoktur.

Amerikan Kanser Derneği'ne göre, memedeki aşağıdaki olağandışı değişikliklerden herhangi biri meme kanserinin bir belirtisi olabilir: memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi cilt tahrişi veya çukurlaşma meme ağrısı meme başı ağrısı veya içe dönen meme başı meme başı veya meme derisinin kızarıklığı, pullanması veya kalınlaşması meme başı akıntısı anne sütü dışında koltuk altı bölgesinde bir yumru Bu değişiklikler ayrıca enfeksiyon veya kist gibi daha az ciddi durumların belirtileri olabilir.

Meme kanseri belirtileri çok değişkenlik gösterse de, birçok meme kanserinin hiç belirgin bir belirtisi yoktur. Bazı durumlarda, bir yumru hissetmeniz veya kendi başınıza fark edebileceğiniz olağandışı değişikliklere neden olamayacak kadar küçük olabilir. Genellikle, tarama mamogramında (memenin röntgeni) anormal bir alan ortaya çıkar ve bu da ek testlere yol açar. Diğer durumlarda, meme kanserinin ilk belirtisi, sizin veya doktorunuzun hissedebileceği memede yeni bir yumru veya kitledir. Ağrısız, sert ve pürüzlü kenarları olan bir yumru kanser olma olasılığı daha yüksektir. Ancak bazen kanserler yumuşak, yumuşak ve yuvarlak olabilir. 

Aylık kendi kendine meme muayenesi yapmak, göğüslerinizdeki değişiklikleri fark etmenin en iyi yoludur. Ve herhangi bir meme değişikliğini mümkün olan en kısa sürede bir doktor tarafından kontrol ettirmek önemlidir.  40 Yaşından büyükseniz veya meme kanseri gelişme riskiniz yüksekse, ayrıca yıllık mamografi ve fizik muayene yaptırmalısınız. Meme kanseri ne kadar erken tespit edilir ve teşhis edilirse, başarılı tedavi şansınız o kadar artar.

Meme Kanserinin Belirtileri ve Semptomları

Doç. Dr. Mutlu Ünver Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘nden mezun olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalında uzmanlık eğitimini tamamlayan Mutlu Ünver kendi kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

İzmir in en iyi meme kanseri cerrahı

Doç.Dr.

Mutlu Ünver

Blog Yazıları

izmir meme kanseri ameliyatı

İster hiç meme kanseri olmamış olun, ister erken teşhis olasılığınızı artırmak isteyin, yakın zamanda teşhis edildiniz veya tedavi ve takibin ortasındasınız, meme kanseri ve tıbbi testlerin el ele gittiğini biliyorsunuz.

Meme kanseri ile ilgili testlerin çoğu aşağıdaki kategorilerden birine veya birkaçına girer:

Tarama testleri: Tarama testleri (yıllık mamogramlar gibi), sağlıklı görünen ve meme kanseri olduğundan şüphelenilmeyen kişilere rutin olarak verilir. Amaçları, herhangi bir semptom gelişmeden önce meme kanserini erken bulmaktır ve kanserin tedavisi genellikle daha kolaydır.

Tanı testleri: Meme kanseri olduğundan şüphelenilen kişilere, yaşayabilecekleri semptomlar veya tarama testi sonucu nedeniyle tanı testleri (biyopsi gibi) yapılır. Bu testler meme kanserinin mevcut olup olmadığını ve eğer öyleyse memenin dışına çıkıp çıkmadığını belirlemek için kullanılır. Tanı testleri ayrıca tedavi ile ilgili kararlara rehberlik etmek için kanser hakkında daha fazla bilgi toplamak için kullanılır.

Meme kanseri tanısı konduktan sonra, tedavilerin ne kadar iyi çalıştığını izlemek için tedavi sırasında ve sonrasında birçok test kullanılır. Herhangi bir nüks belirtisi olup olmadığını kontrol etmek için izleme testleri de kullanılabilir.

İlerleyen sayfalarda, tarama, teşhis ve tedavi sürecinde farklı noktalarda sahip olabileceğiniz birçok test hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Testler alfabetik sırayla ele alınmıştır.

Tarama, teşhis ve izleme testleri:

  • Biyopsi

  • Kan Kimyası Testleri

  • Kemik Taramaları

  • Meme Kanseri İndeksi Testi

  • Meme mrg'si (Manyetik Rezonans Görüntüleme)

  • Göğüs Fizik Muayenesi

  • Kendi Kendine Meme Muayenesi (BSE)

  • Geniş Moleküler Profil Testleri

  • Göğüs Röntgeni

  • Tam Kan Sayımı (CBC)

  • BT / CAT Taramaları (Bilgisayarlı Tomografi)

  • Dijital Tomosentez

  • Duktal Lavaj

  • Endopredict Testi

  • FISH (Floresan İn Situ Hibridizasyon) Testi

  • IHC (İmmünohistokimya) Testleri

  • MammaPrint Testi

  • Mamogramlar

  • Moleküler Meme Görüntüleme

  • Oncotype DX Testleri

  • PET Taramaları

  • Prosigna Meme Kanseri Prognostik Gen İmza Testi

  • Termografi

  • Tümör Marker Testleri

  • Ültrason

  • Referanslar

Meme Kanseri Tarama ve Testleri

Yorumlar

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
izmir gögüs kanseri ameliyatı

Sağlıklı bir yaşama bizimle birlikte adım atın!

Sağlıklı Yarınlar İçin İlk Adımı Atın! Randevunuzu Şimdi Alın.

Tedavinizi ertelemeyin, şimdi iletişime geçin.

bottom of page