GIST (Gastrointestinal Stromal Tümörler)
Gastrointestinal stromal tümörler (GIST’ler), sindirim sisteminin herhangi bir yerinde bulunabilen, normal hücrenin doğal yapısının değişerek büyümesiyle kendini gösteren tümör tipidir. Genellikle 40-80 yaş arasında görülmektedir. Dünyada yılda 6-15 milyon kişide görülmektedir. En sık midede ve ardından ince bağırsakta bulunur. Genellikle 5 cm’den küçük olanlar daha iyi seyirlidir. Risk için önemli göstergeler kitlenin büyüklüğü ve mikroskoptaki büyüme hızıdır.
GIST (Gastrointestinal Stromal Tümör) Nedir?
Gastrointestinal stromal tümörlerde erken aşamada genellikle herhangi bir belirti görülmez. 2 cm’den küçük olanlar sıklıkla rastlantısal olarak yapılan endoskopilerde veya başka bir sebeple çekilmiş bilgisayarlı tomografilerde saptanır. Oluşabilecek belirtiler ise karın ağrısı, kanama, anemi (kansızlık), karında kitle, dispepsi ve erken doygunluk olarak sayılabilir. Şikayetler genelde tümörün büyüklüğüyle orantılı olarak artar. Yemek borusunda görülmesi halinde yutma güçlüğü de görülmektedir.
GIST (Gastrointestinal Stromal Tümör) Belirtileri
Tanı için endoskopi, endoskopik ultrason (EUS) veya bilgisayarlı tomografi (BT) den yararlanılır.
GIST (Gastrointestinal Stromal Tümör) Tanısı
Blog Yazıları
GIST’ lerin standart tedavisi kitlenin tam olarak cerrahi yöntemle çıkartılmasıdır. Tümörün çapı ve yerleşim bölgesine göre bu girişim açık cerrahi, laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilir. Özellikle midede yer alan küçük GIST’lerde endoskopik çıkarma yöntemleri kullanılabilir. Bazı durumlarda cerrahi tedaviye ek olarak ilaç ve dirençli olgularda ışın (radyotrerapi) tedavisi de kullanılmaktadır.
GIST (Gastrointestinal Stromal Tümör) Tedavisi
Gerçek Hasta Yorumları Forumu
Kafanızdaki soruları paylaşın veya deneyimlerinizi Forum'a yazın – Birlikte daha sağlıklı bir gelecek için birbirimizle bilgi paylaşalım!